Инвестициите от ФРГ в икономиката на Русия рязко намаляха

Инвестициите от ФРГ в икономиката на Русия рязко намаляха Снимка: https://www.pikist.com

Причината за това е коронавирусната пандемия, съобщиха експерти от Руско-германската външнотърговска камара.

Председателят на Управителния съвет на Руско-германската външнотърговска камара (ВТК) Матиас Шеп съобщи за рязък спад на инвестициите от Германия в руската икономика.

 

„След активния растеж през 2018 г. и 2019 г. сега обемът на нетните преки инвестиции на германския бизнес в Русия показва рязък спад. Между март и юни германските компании са изтеглили от Русия общо 1,1 милиарда евро. За това свидетелстват последните данни на Бундесбанк, които са на разположение на Руско-германската външнотърговска камара", каза Шеп пред агенция Интерфакс.

 

„Въпреки това общият размер на инвестициите през първата половина на 2020 г. е нараснал с почти 700 милиона евро. Много инвестиции бяха отложени и замразени. Глобалните мерки за борба с коронавируса засилват несигурността сред фирмите, инвестиращи в Русия", допълни председателят на ВТК.

 

Ръководителят на ВТК отбеляза, че през 2018 г. и 2019 г. обемът на нетните преки инвестиции е възлизал съответно на 3,8 и на 2,6 милиарда евро, достигайки рекордни стойности. „Ето защо много компании вече бяха настроени за една успешна 2020 г. по отношение на бизнеса им в Русия, но за съжаление коронавирусът провали тези надежди", каза той.

 „През второто тримесечие на тази година нивото на германските инвестиции е най-ниското за последните 20 години. През периода от март до юни руските ограничителни мерки за борба с коронавируса достигнаха своя пик, което доведе до спиране на доставките и производството и в германските предприятия", каза Шеп.

 

Ръководителят на ВТК отбеляза, че търговският оборот между Германия и Русия през първата половина на годината е спаднал с 24%, възлизайки на 22 милиарда евро. „По този начин, по обем на търговията с Германия, Русия се нарежда едва на четвърто място сред страните от Източна Европа - след Полша, Чехия и Унгария",  каза Шеп.

 

Руско-германската външнотърговска камара представлява интересите на германските компании в Руската федерация и на руските компании във ФРГ. Обединявайки 900 компании членки, ВТК е най-голямата чуждестранна бизнес асоциация в Русия. В момента на руския пазар са представени 4274  компании с немски капитал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: