В Северозапада почитат традициите: Деня на лозаря и винаря отбелязаха във Вършец

В Северозапада почитат традициите: Деня на лозаря и винаря отбелязаха във Вършец Снимка: Евелина Георгиева

Проведе се и конкурс за най-добро домашно вино

Отколешен е денят на българските лозари и винари – ТрифонЗарезан. От незапомнени времена този колоритен, самобитен и красив празник е влязъл в бита на народа ни. В никоя друга страна не се отбелязват такъв ден, породен от любовта към лозовите насаждения и виното.

Този празник традиционно се отбелязва в балканското градче Вършец от много години без прекъсване, независимо от метеорологичните условия – и в сняг и студ, когато лед е сковал земята, и при слънчево и топло време, този ден винаги е очакван с нетърпение и е обичан от млади и стари. 

И тази година на 14 февруари Денят на лозаря и винаря оживи с песни, танци и весела глъчка площада пред сградата на Общината. 

В центъра на курортния град днес витае празнично настроение, свири ученическият духов оркестър „Дефилир” при СУ „Иван Вазов” с ръководител Николай Пеев. Площадът пред Общината се оглася от песните на Мъжка вокална група „Българи“ към НЧ „Христо Ботев-1900“ с ръководител Велислав Таралански.

"На днешния ден почитаме Великомъченик Трифон, който е покровител на лозарите и винарите и ритуално зарязваме лозата, като поливаме корените й с вино- за плодородие и за берекет. Пожелавам ви здрава, успешна и плодородна селскостопанска година, много грозде в лозята, много и хубаво вино в бъчвите", каза кметът  на община Вършец инж. Иван Лазаров – домакин на празника, който е и един от най-добрите винопроизводители в региона.

Енорийският свещеник на града - свещеноиконом Петко Балджиев, отслужи тържествен водосвет и разказа какви са основанията за отбелязването на този ден: в свещените писания Господ сравнява членовете на Църквата с лозовите пръчки и Църквата - с лозето, а в Кана Галилейска Иисус Христос превръща водата във вино.

Градоначалникът заряза ритуално специално засадената за празника млада лоза пред сградата на Общината и я поля с вино от бъклицата – за здраве и берекет, за успешна година на всички земеделски производители. 

В традиционния конкурс „Най-добър производител на домашно вино” тази година бяха представени рекордно голям брой проби – 27,  като претендентите при червените вина бяха 18, а при белите - 9. 

След дегустация и попълване на оценъчни карти със специални критерии, тричленно жури, съставено от  агрономи, технолози и дългогодишни винопроизводители, определи победителите. 

Призьор при червените вина стана Александър Тодоров, който спечели едновременно първо и трето място с две различни вина, а негов подгласник е Божидар Василев. 

В категорията за най-хубаво домашно бяло вино първото място завоюва Красимир Кръстев, второ – Жечко Младенов и трето – Божидар Василев.    

Победителите в двете категории получиха парични награди и грамоти от кмета на община Вършец. Според него във Вършец се съчетават традициите със съвременните винарски практики и през годините конкурсът за най-добро домашно вино бележи неимоверно израстване и развитие.

Спомняме си в началото какви проби идваха за дегустация, тази година имаме представени изключително качествени вина, хармонични, с много добър интензитет, особено при червените вина и много характерен плодов аромат“, допълни при награждаването на победителите кметът Лазаров, който по образование е инженер-технолог със специалност "Технология на виното и високоалкохолните напитки“.

 

На централния градски площад веселието и доброто настроение се допълваха от приятелските разговори и закачки, от пожеланията за добър берекет през тази година, и да е все така жив майсторлъкът на местните винопроизводители.                     

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: