В курортното градче Вършец 20 смелчаци се хвърлиха за кръста в студените води на реката

В курортното градче Вършец 20 смелчаци се хвърлиха за кръста в студените води на реката Снимка: Евелина Георгиева

На Йордановден кръстът беше хвърлен в местната река Ботуня от протосингела на Видинската митрополия архимандрит Антим

На 6 януари при „Банския вир“ в близост до Минералната чешма, Община Вършец организира станалия традиционен вече за града ритуал по спасяване на Светия кръст и Велик богоявленски водосвет, който тази година беше отслужен от протосингела на Видинската митрополия архимандрит Антим.

Кметът на общината инж. Иван Лазаров, като домакин на празника, разказа за смисъла и дълбоката символика, който той носи и пожела на именниците и на всички жители и гости на общината здраве, успехи и късмет.

На този ден традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата свещеникът да потопи кръста в река, море или друг водоем, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Смята се, че този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Тази година общо 20 смелчаци скочиха в студените води на местната река Ботуня, при температура на въздуха + 6° С и силен вятър, за да извадят ритуалния кръст.

Щастието се усмихна на 27-годишния Александър Димитров от Велинград, който от няколко години вече живее във Вършец. Той сподели, че участва в ритуала във Вършец за пръв път, но преди това три пъти вече се е хвърлял за кръста в родния му Велинград. Александър е бивш футболист, по професия е IT специалист и в момента работи в IT фирма. Надява се изваждането на кръста да му донесе здраве, късмет и успех в личен и в професионален план.

Александър Димитров получи парична награда от 300 лева, връчена му от кмета на общината инж. Иван Лазаров, и извадения кръст. Младежът сподели, че ще дари получената парична премия за благотворителност.

За поредна година жителите и гостите на курортния град се насладиха и на уникалното „мъжко хоро“. В атракцията участва самодейна група „Йордановден“ с ръководител Денислав Петров от Монтана, чиито членове са от различни краища на България, техни приятели, както и местни момчета от Вършец.

В тържеството, със свои изпълнения се включи и ученически духов оркестър „Дефилир“ при СУ „Иван Вазов“, с ръководител Николай Пеев.

За участниците и гостите на празника беше осигурено безплатно греяно вино.

Интересен факт е, че за втора поредна година поощрителната награда за плувеца, извадил кръста, е 300 лева – размерът на паричната премия е най-голям в цялата област, където обявените награди са в размер от 50 до 150 лева. За сравнение, в областния град Монтана връчената награда е два пъти по-малка – 150 лева.

След ритуала, за пръв път Община Вършец и НЧ "Христо Ботев-1900" организираха пред Палеопарка "Празнична хоротека" на открито, с участието на Фолклорен клуб "Вършец", в която се включиха много жители и гости на града.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: