Голям потребител се оттегля от X /Twitter

Голям потребител се оттегля от X /Twitter Снимка: lexpression.bj

Швейцарските обществени радио и телевизионни оператори са намалили драстично публикациите си в платформата и до няколко месеца планират да ги сведат до минимум

От френскоезичния RTS инемскоезичния му аналог SRF казват, че откакто Илон Мъск придоби X през 2022 г., съдържанието на социалната платформа вече не съответства на журналистическите ценности на компаниите

„Диалогът с нашите последователи вече не е възможен чрез X, защото те станаха заложници от тролове и ботове и са подложени на кампании, разпространяващи омраза и клевети“, заявиха в петък от RTS пред швейцарската информационна агенция Keystone-ATS.

В момента RTS управлява около 15 акаунта в платформата. „Ще поддържаме присъствие с корпоративния акаунт на @RadioTeleSuisse, за да следим нещата и да можем да се намесим, например в случай на кражба на самоличността ни“, казват от RTS.

В четвъртък от Swiss Broadcasting Corporation (SBC) – „шапката” на RTS, SRF и популярния швейцарски информационан сайт swissinfo.ch, обявиха, че от средата на май ще комуникират само по два канала в Х/Twitter, вместо сегашните 13. Говорител на SRF обясни, че чрез Х/Twitter медията „не достига до целевата си аудитория”. В четвъртък и регионалните издания на SRF и SRF Meteo ще се сбогуват с последователите си в социалната платформа на Мъск.

Редица медии споделят мнението, че след като милиардерът придоби Х/Twitter, драстично намаляха ресурсите на платформата за модериране на съдържание. Това отприщи неограничена приливна вълна от публикации с дезинформация и призиви към омраза и насилие. Множеството експерименти на Мъск в организацията на работа отблъснаха от Х/Twitter и редица известни потребители с голям брой последователи. 

В рамките на по-малко от месец оттеглянето на щвейцарските обществени медии е втори сблъсък на Х/Twitter и Илон Мъск на държавно ниво, след заведеното от Австралия дело срещу платформата, заради съдържание, накърняващо чувствата на потребителите..

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: