Британец изхвърли на боклука диск с биткойни за стотици милиони евро

Британец изхвърли на боклука  диск с биткойни за стотици милиони евро Снимка: https://pixabay.com/

ИТ специалистът Джеймс Хауелс, който живее във Великобритания, в град Нюпорт, през 2013 г. е изхвърлил харддиск, на който са съхранявани неговите биткойни

 Към днешна дата стойността им е 340 милиона евро. На 15 декември се появи информация, че специалисти на НАСА са участвали в издирването на този твърд диск, пише  The Sun.

Едва след известно време Хауелс осъзнал каква огромна грешка е направил. Той анализирал въздушни снимки на сметището, намиращо се в родния му град. Там се отвежда абсолютно целият боклук.

Тогава той успял да определи мястото, чиято площ е 200 квадратни метра, а дълбочината достига 15 метра. Там вероятно се намира този твърд диск, случайно изхвърлен преди няколко години. Хауелс е намерил инвеститори, които са готови да му помогнат в търсенето, предлагайки доста голяма награда. Това може да трае средно 9-12 месеца.

По-рано тази година мъжът се опитал да получи разрешение от градския съвет за разкопаване на боклука. Тоой бил готов да плати 55 милиона, но съветът не се съгласил. Представители на съвета отбелязали, че няма гаранция, че ще бъде възможно да се намери дискът, а щетите за околната среда щели да бъдат доста големи.

След това британецът се обърнал към инженери, които преди това са работили за НАСА. Те ще могат да възстановят данните от диска, тъй като смятат, че той не е повреден и има голяма вероятност да бъде възможно да го намерят. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: