Четвърти арестуван в Германия по обвинения в шпионаж в полза на Китай

Четвърти арестуван в Германия по обвинения в шпионаж в полза на Китай Снимка: bordermail.com.au

Задържаният вчера Джиан Гуо е германски гражданин от китайски произход, асистент на евродепутата Максимилиан Кра от крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия” (AfD)

Според Die Zeit,Кра е наел Гуо в Брюксел през 2019 г., когато представителят на AfD влиза в Европейския парламент (ЕП). Той води листата на AfD и за предстоящите през юни избори за ЕП. 

Съобщение на германската прокуратура разкрива обвиненията срещу Гуо – че е „служител на китайските тайни служби” и „многократно е предавал информация за преговори и решения в Европейския парламент на своя връзка в разузнаването". Друго обвинение срещу Гуо е че шпионира китайски опозиционери, пребиваващи в Германия.

Максимилиан Кра потвърди, че Гуо е член на неговия екип и заяви, че незабавно ще се раздели с него, ако обвиненията се окажат верни.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фрейзър смята, че ако обвиненията се докажат, това ще означава „атака срещу европейската демокрация отвътре“. Фейзър каза още, че всеки, който е наемал Гоу, ще носи отговорност, визирайки очевидно Максимилиан Кра. 

Арестуваният Джиан Гоу е четвърти германски гражданин, задържан през последните седмици по обвинения в шпионаж в полза на Китай. Отново вчера бяха арестувани мъж и двойка, съответно в Хесен и Северен Рейн Вестфалия. Обвиненията срещу тях са, че са събирали информация за военни технологии, предназначена за Китай. Същия ден и Великобритания обвини двама мъже в шпионаж в полза на Китай, като за единия има данни, че е работил като парламентарен изследовател за виден депутат от управляващата Консервативна партия.

Министерството на външните работи на Китай коментира арестите като „дезинформация” и „рекламни трикове” с цел „да се очерни Китай”.

Миналата седмица Германия задържа и двама мъже, вероятно на служба към руското правителство, обвинени  в заговор, целящ да саботира германската подкрепа за Украйна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: