Иран изстреля срещу Израел близо 300 дрона и балистични ракети (обзор)

Иран изстреля срещу Израел близо 300 дрона и балистични ракети  (обзор) Снимка: timesofisrael.com

Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че са прихванали 99% от атаките, преди да навлязат в израелското въздушно пространство

От IDF съобщават, че 10-годишно дете е ранено от паднали отломки, а на военна база са нанесени „незначителни щети”. В телевизионен брифинг днес сутринта говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари посочи, че някои от нощните атаки са дошли от Ирак и Йемен. По-рано Reuters съобщи, че американската армия е прихванала ирански дронове над Ирак и Сирия.

Въздушното пространство на Израел е затворено, всички полети са отменени. В рамките на поне 48 часа в страната няма да се провеждат образователни дейности, както и масови събития за повече от 1 000 души. IDF напомня на хората да останат бдителни и предупреди, че може да се чуят експлозии от свалянето на дроновете. На жителите на Голанските възвишения, Димона, Неватим и Ейлат е препоръчано да останат в близост до скривалища

Сирени за „червено ниво” на тревога са звучали през нощта в граничните общности в Северен Израел и Негев, в Беер Шеба, Йерусалим и на Западния бряг. От IDF увериха, че „отбранителната и нападателна способност на страната са на най-високо ниво на готовност, а решетката за въздушна отбрана прихваща заплахи, когато е необходимо“.

Ситуацията е безпрецедентна. Израел определя Ислямската република за най-големия спонсор на тероризма в света, докато Иран поставя унищожаването на т.нар. „ционистки режим” в основата на своята революционна доктрина от 1979 г. Двете страни водят войнa в сянка от десетилетия, но сега за първи път Иран атакува Израел директно от иранска земя, коментира ВВС News.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че следи ситуацията отблизо и написа в Х / Twitter: „Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахи от Иран и неговите подставени лица е непоколебим“. Същевременно Байдън посочи, че американски сили са помогнали в овладяването на атаката, но изключи „каквито и да е настъпателни операции срещу Техеран” от страна на САЩ.

Западните лидери осъдиха иранската атака срещу Израел, подчертавайки, че Иран не отчита риска от предизвикването на по-голям регионален конфликт. Мисията на Иран в ООН аргументира нападението с Хартата на ООН за самозащита и каза, че счита "въпроса за приключен", стига Израел да не отговори по същия начин.

В изявление министърът на отбраната на Израел Йоав Галант подчерта, че успехът на израелската защита е постигнат „заедно със САЩ и допълнителни партньори”, в резултат на което са нанесени минимални щети. Той предупреди, че кампанията не е приключила, но IDF са готови „за всякакви сценарии”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: