Цените на петрола падат след атаката на Иран срещу Израел

Цените на петрола падат след атаката на Иран срещу Израел Снимка: economictimes.indiatimes.com

В очакване на действия от страна на Иран, миналата седмица суровият петрол Brent поскъпна, приближаваййки се до шестмесечен връх

В края на миналата седмица цената на Брент достигна $ 92,18 долара за барел, най-високата стойност от октомври насам, но днес сутинта се търгуваше на азиатския пазар на около $ 90.45. Позовавайки се на енергийни анализатори, ВВС коментира, че очевидно петролният пазар не отчита допълнителна заплаха за доставките.

Очаква се Brent да падне още, слизайки под границата от $ 90, но значително поевтиняване е малко вероятно, тъй като търговците се съобразяват с рисковете от конфликтите в Газа и Украйна..

Анализатори предвиждат също, че реакцията на Израел след иранската атака ще има ключово значение за световните петролни пазари през следващата седмица, така че експертите очакват „естествена волатилност”. 

Ключов фактор за цената на петрола ще бъде и корабоплаването през Ормузкия проток – ключов корабен маршрут, през който минава 20% от предлагания петрол в глобален мащаб. През Ормузкия проток изнасят по-голямата част на петрола си страните членки на ОПЕК - Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ, Кувейт и Ирак.

Междувраменно пазарите на акции в Азиатско-тихоокеанския регион също се понижиха в понеделник, докато инвеститорите преценяват въздействието на иранската атака срещу Израел и текущото напрежение в региона, тъй като според военни източници конфликтът не е приключил. 

Смята се обаче, че Израел ще се съобрази с настоятелните съвети на своите съюзници да не реагира на нападението. Междувременно Израел призова ООН за още по-тежки санкции срещу Иран. Не е ясно какъв отговор планира еврейската държава, предвид изявления на високо равнище, че страната ще "определи точна цена" за атаката на Иран, в подходящия момент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: