Ново изследване: Изкуственият интелект ще доведе до съкращаване на работници

Ново изследване: Изкуственият интелект ще доведе до съкращаване на работници Снимка: https://pixabay.com/

Изкуственият интелект ще накара много компании да наемат по-малко хора през следващите пет години, казва Adecco Group в ново проучване, което подчертава смущенията, които изкуственият интелект ще донесе на работното място

Около 41% от висшите ръководители очакват съкращения на персонала поради технологиите за изкуствен интелект, според доклад на Adecco, базиран на проучване на ръководители в 2000 големи компании по света.
 

Generative AI, който може да създава текст, снимки и видеоклипове в отговор на отворени заявки, породи както надежди, че може да премахне повтарящите се задачи, така и опасения, че ще направи някои работни места остарели.

Технологичните компании, включително глобалните гиганти Google и Microsoft, започнаха вълна от съкращения през последните месеци, тъй като пренасочиха фокуса си към системи като ChatGPT на OpenAI и чатбота Gemini на Google.

Изследването на Adecco е едно от най-големите по темата за ИИ и следва проучване на Световния икономически форум от 2023 г., според което 25% от компаниите очакват ИИ да доведе до загуба на работни места, а 50% очакват технологията да създаде нови роли.

Но докато мнозинството от висшите ръководители, анкетирани от Adecco, вярват, че изкуственият интелект променя играта, огромното мнозинство казват, че не са постигнали достатъчно напредък в овладяването на технологията.

„Почти всички работни места ще бъдат повлияни от изкуствения интелект по един или друг начин“, казва главният изпълнителен директор на Adecco Денис Мачуел пред Ройтерс. ИИ може да бъде убиец на работни места или може да бъде създател на работни места."

„Преди десет години имаше голям страх, че много работни места ще бъдат унищожени от цифровите технологии, когато всъщност цифровата индустрия създаде много работни места“, каза той. „Ние вярваме, че ще има баланс между работните места, създадени от изкуствения интелект, и работните места, унищожени от него.“

Според Мачуел компаниите трябва да се подготвят за промяната, като обучат персонала си да работи с ИИ, вместо да наемат специалисти отвън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: