Изкуствен интелект се оказа... хиляда наблюдателни индийци

Изкуствен интелект се оказа... хиляда наблюдателни индийци

Изкуствен интелект не се справи даже заедно с хиляда индийци. Amazon закрива проекта си за безкасови магазини Just Walk Out.

Компанията Amazon неочаквано обяви, че се отказва от концепцията си за магазините Just Walk Out. За това съобщава порталът ixbt.com, припомняйки, че в тези магазини няма обслужващ персонал, включително касиери.

Системата Just Walk Out разчита на огромен брой сензори и камери, както и на изкуствен интелект, който следи какво купуват посетителите. Или по-точно, така се описва процесът от Amazon, когато фимата стартира Just Walk Out.. Оказа се, че изкуственият интелект (ИИ) не замества напълно касиерите в магазините, на него му помагат повече от 1000 индийци.

Огромен брой служители на Amazon в Индия просто са преглеждали изображенията от камерите на магазините Just Walk Out, за да гарантират точността на касовите трансакции. Вероятно ИИ все пак е участвал в този процес, но като се има предвид огромния брой хора, които са били необходими на Amazon за контрол, системата е била твърде далеч от идеала. Дори в такъв вид клиентите на Just Walk Out често са се оплаквали от различни проблеми: от изпращане на квитанциите няколко часа след покупката до напълно неправилно управление на поръчките.

Освен това, е имало и други проблеми. Заради множеството сензори и камери, срещу Amazon е заведено дело, в което компанията се обвинява в неоторизирано събиране на биометрични данни. Освен това опитите на Amazon да продаде технологията на други компании също не се увенчават с особен успех.

Технологията ще продължи да работи в някои магазини във Великобритания, но не е ясно докога. Що се отнася до САЩ, там Amazon възнамерява по-активно да интегрира в магазините си интелигентните колички за пазаруване Dash.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: