Събитие на деня: 3 април 1973 г. e рожденият ден на мобилния телефон

Събитие на деня: 3 април 1973 г. e рожденият ден на мобилния телефон Снимка: wikipedia.org

Мобилният телефон днес всъщност е мини-компютър, който трайно се настани в ежедневието на обикновените граждани

Когато телефонният апарат се появява през XIX век, това е било нещо от сферата на фантастиката. Подводниците, самолетите, ракетите и усвояването на Космоса обаче също до определен момент са се отнасяли към категорията на фантастиката или вълшебните приказки.

Плодовете на богатото въображение, реализирани в литературното творчество, често са се превръщали в двигател за учени, изследователи и изобретатели.

През 1910 г. американски журналист предсказва появата на телефонен апарат, който няма да бъде постоянно привързан към базата, тоест ставало е дума за мобилен телефон.

Тази идея е подета в първите следвоенни години от компанията AT&T и нейния изследователски център Bell Laboratories. Едновременно с това се работи над създаването на апарат с клетъчна връзка и в компанията Motorola.

Знаковото събитие, превърнало се по-късно в рожден ден на мобилния телефон, се случва на 3 април 1973 г. На този ден инженерът на компанията Motorola Мартин Купър осъществява първото обаждане по мобилен телефон.

Първото си позвъняване по телефон Motorola DynaTAC 8000Х0 8000 той прави до познат в конкурентната компания Bell Laboratories, като веднага уточнява, че разговаря по мобилен телефон.

Мартин Купър отдавна работи в областта на телефонията и разработването на мобилни телефони, започвайки със създаването на мобилни телефонни апарати за автомобили. Подобни агрегати са тежали около 13-14 кг., така че новото устройство, по което е извършено обаждането от Купър, тежащо малко по-малко от 900 грама, става истински технологичен пробив.

Освен компанията Motorola, към разработването на мобилни телефони и по-нататъшното им развитие започват да се включват нови производители, чиито брандови имена днес е чувал всеки жител на планетата.

На това поприще своя значителен принос са оставили такива компании, като Nokia, Siemens, Philips, Sony, Ericsson, Benefon, Sharp, Samsung, LG, Apple и други.

Мобилните телефони до такава степен трайно са влезли в употреба днес, че вече отделна тема на дискусии и изследвания е отрицателното въздействие на мобилните телефони върху човешкото здраве, както и тяхната безопасност при определени условия. Въпреки това, мобилните телефони са се превърнали в неразделна част от нашия живот.

Така че, датата 3 април има право на съществуване, явявайки се знаково събитие в историята на изобретенията на ХХ-ти век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: