Ще успее ли Доналд Тръмп да избегне конфискация на активи?

Ще успее ли Доналд Тръмп да избегне конфискация на активи? Снимка: https://pixabay.com/

Доналд Тръмп плати 175 милиона долара гаранция по дело за измама, за да попречи на властите да конфискуват активите му, докато той обжалва решението на съда

Съдът нареди Тръмп да плати глоба от 0,5 милиарда долара за измама на банки и застрахователни компании.

Това е втората гаранция за бившия президент: през март 2024 г. той плати 90 милиона долара, за да обжалва решението по делото за клевета. Западните медии отбелязват, че досега Тръмп е успял да спаси позицията си, поне докато трае предизборната надпревара.  

Регистрирането на запора в Апелативния съд на Манхатън спира изпълнението на февруарската глоба от $454 млн. Доналд Тръмп я получи за това, че години наред е лъгал за стойността на активите си, за да получи по-изгодни условия за кредитиране, пише Bloomberg. А това ще му позволи поне за известно време да избегне конфискация на недвижими имоти.


Първоначално бившият президент трябваше да плати 120% от пълната глоба, или над 0,5 млрд. долара, припомня The Guardian, но на 25 март съдебен състав разреши тази сума да бъде намалена. И не без помощта на адвокатите на Тръмп, които казаха, че бившият президент няма достатъчно пари, за да покрие глобата и че десетки застрахователни компании са му отказали гаранция за цялата сума.

Самият политик каза, че разполага с почти 500 милиона долара в брой, но възнамерява да използва повечето от тези средства за предизборната кампания.


Гаранцията от 175 милиона долара е предоставена от Knight Insurance Group, пише Politico. Не се уточнява какви активи е използвал Тръмп като обезпечение. Тъй като политикът и други обвиняеми, включително пълнолетните му синове и техните бизнес партньори, са пуснали гаранция, бившият президент няма да трябва незабавно да търси пари, за да плати присъдата, отбелязва вестникът. Той ще трябва да плати само ако загуби обжалването, но това може да отнеме месеци или години.

Това означава, че Тръмп няма да трябва да разпродава активи по средата на предизборната кампания, заключава The Wall Street Journal, истинските последствия могат да дойдат едва след президентските избори през ноември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: