Испанската икономика процъфтява

Испанската икономика процъфтява Снимка: rightcasa.com

Туризмът, вътрешният пазар и инвестициите остават основни икономически двигатели

Икономическите показатели свидетелстват за стабилен растеж, здравословнно вътрешно потребление и силен инвестиционен климат, пише Euronews, отбелязвайки че икономическия темп в Испания е „дръпнал” значително по-напред от показателите на други големи държави в еврозоната. 

Рязко е намаляла безработицата. През февруари 2024 г. продажбите на дребно са скочили с 1,9% на годишна база, продължавайки непрекъснатата тенденция от последните 15 години. Въпреки това, нивото на инфлация все още е над предпандемичните нива, свивайки се до 3.3%, с изключение на нестабилни сектори като храни и енергия.

През март Индексът IBEX 35, включващ 35-те най-големи испански компании по пазарна капитализация, се повиши с приблизително 11%, отбелязвайки четири последователни седмици на печалби и ръст, невиждан от май 2017 г.

Междувременно през 2023 г. жилищата в Испания поскъпнаха средно с 4,2%, за разлика от много страни в еврозоната, където ценовият им ръст миналата година беше отрицателен като следствие от повишаващите се лихвени проценти.

Общият икономически импулс на Испания накара Moody's да преразгледа прогнозата за страната, променяйки рейтинга ѝ от „стабилен” на „положителен". Като ключови силни страни на испанската икономика рейтинговата агенция изтъква стабилния частен сектор, силната банкова система, излишъка по текущата сметка и подобрения пазар на труда. Moody's отчита и рисковете пред фискалната стабилност Испания - по-голямото дългово бреме и застаряващото население.

Според последните оценки на Евростат, за 2024 г. икономиката на Испания ще нарасне с 1,7% и с 2% през 2025 г., надминавайки средното ниво за ЕС, съответно 0,9% и 1,7%. Очакванията са инфлацията да намалее до 2.1%, падайки под средната за ЕС от 2.5%. Все пак съществува риск, че правителството постепенно ще ограничи мерките, смекчаващи високите цени на енергията, което може да насочи инфлацията и нагоре.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: