Nvidia представи 30 пъти по-бърз чип с изкуствен интелект

Nvidia представи 30 пъти по-бърз чип с изкуствен интелект Снимка: content.techgig.com

Продуктът, наречен B200 "Blackwell", беше хитът на годишната среща на Nvidia за разработчици, която започна вчера, привличайки интереса на световните медии

Главният изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг. не оповести цената на B200 "Blackwell", но каза, че очакванията на компанията са „флагманския” продукт да бъде използван в облачни изчислителни услуги и в собствените приложения с изкуствен интелект (ИИ) на основни клиенти на Nvidia, в т.ч. Amazon, Google, Microsoft и OpenAI.

Новият чип с ИИ предизвика одобрението на професионалните кръгове. Някои от присъстващите на конференцията дори сравниха представянето му „с ранните презентации на Стив Джобс”. 

Дженсън Хуанг представи и нови софтуерни инструменти, оповестени като „микроуслуги”, подчертавайки, че със своята по-добра ефективност те улесняват бизнеса да включи ИИ-модели в работата си. Хуанг спомена още и нова линия чипове за автомобили на Nvidia, които позволяват включването на чатботи в управлението им, както и нова серия чипове за хуманоидни роботи, които се появиха около него на сцената на конференцията.

Основана през 1993 г., Nvidia първоначално произвежда компютърни чипове, които обработват графики, особено за компютърни игри, а сега е ключов играч в развитието на продукти с изкуствен интелект и внедряването му в света на бизнеса.

Nvidia държи 80% пазарен дял от пазара на чипове и се надява да затвърди своето господство. Миналия месец пазарната стойност на компанията достигна $ 2 трилиона, след като през 2023 г. акциите ѝ скочиха с 240%. Това постави Nvidia на трета позиция след технологичните гиганти на САЩ Microsoft и Apple. Същевременно, конкуренцията в сферата расте, с компании като AMD и Intel, макар че според експерти пазарът се развива толкова бързо, че има възможности за всички.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: