Brent поскъпна до 84,11 долара за барел

Brent поскъпна до 84,11 долара за барел Снимка: https://pixabay.com/

Цените на петрола за еталонните марки продължиха да се повишават слабо в четвъртък сутринта след значително покачване предишния ден

Цената на майския фючърс за Brent на лондонската борса ICE Futures тази сътрин бе 84,11 долара за барел, което е с 0,08 долара (0,1%) по-високо от цената на затваряне на предходната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с $2,11 (2,6%) до $84,03 за барел.

Котировките на фючърсите на петрола WTI за април при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) сутринта се покачиха с 0,02 долара (0,03%) до 79,74 долара за барел. В края на миналата сесия тези контракти поскъпнаха с $2,16 (2,8%) и достигнаха $79,72 за барел.

Запасите от петрол в САЩ спаднаха миналата седмица за първи път от седем седмици, което показва повишено търсене на гориво, отбелязва Trading Economics.

Освен това фактори, допринасящи за ръста на котировките, са запазването на геополитическото напрежение в Близкия изток, атаките на украински дронове срещу руски рафинерии и разширяването на ограниченията върху производството на петрол от страните от ОПЕК+, пише MarketWatch.

Намаляването на производството в ОПЕК+ ще остане един от ключовите фактори, подкрепящи цените на петрола през второто тримесечие, казва директорът на Global X Research Рохан Реди.

Перспективите остават благоприятни, каза той, „тъй като продължаващото възстановяване на икономиката на САЩ, съчетано със скорошното повишаване на търсенето от китайските рафинерии, помогна за стабилизирането на силен растеж“.

Летният сезон също е на път да започне и това може да "даде допълнителен тласък на покачването" на цените на петрола, казва Тарик Захир от Tyche Capital Advisors.

Търговските запаси от петрол в Съединените щати са намалели с 1,54 милиона барела миналата седмица, според седмичния доклад на министерството на енергетиката на страната. Това беше изненада за експертите, които средно очакваха увеличение от 1 милион барела.

Междувременно запасите от бензин са намалели с 5,66 милиона барела, а дестилатите са се увеличили с 888 хиляди барела.

Анализаторите прогнозираха намаление съответно с 2,2 милиона барела и 1,05 милиона барела.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: