Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готов през 2033 г.

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готов през 2033 г. Снимка: https://pixabay.com/

Процедурата за неговото изграждане започна днес с решение на Министерския съвет (МС)

За целта капиталът на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв.

Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок.

Окончателният договор с избраната компания и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение.

Кабинетът задължи министъра на енергетиката да организира преговори с финансови институции за осигуряването на необходимите заемни средства.

Със същото правителствено решение ще започне подготовката и за изграждането на 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“. По план дейностите по строителството на двата нови енергоблока трябва да вървят успоредно и вторият да бъде завършен до две-три години след първия.

Общата мощност на бъдещите 7-и и 8-и блок е 2300 MW, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 MW на затворените 1-ви, 2-ри, 3-ри и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй““, посочи министър-председателят Денков преди редовното заседание на правителството.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: