Победа за Джо Байдън и Доналд Тръмп в „супер-вторника” на първичните избори

Победа за Джо Байдън и Доналд Тръмп в „супер-вторника” на първичните избори Снимка: gvwire.com

Мачът-реванш между двамата пред вратата на Белия дом изглежда все по-вероятен

Според преброените досега гласове се смята, че настоящият американски президент Байдън печели в 14 щата, плюс вероятно Айова, където гласуваха по пощата. Бившият американски президент Тръмп печели в 12 щата, оставяйки далеч назад съперничката си Ники Хейли, кояго обаче изненадващо печели в една от крепостите на републиканците Върмонт.

В зависимост от спечелените гласове, победилите кандидати получават определен брой делегати, за да спечелят официалното одобрение на своята партия да се кандидатират за президентския стол. 

Докато двамата основни съперници коментираха резултатите си кратко, но категорично („Велик ден” според Тръмп и „Ще победим” според Байдън), вицепрезидентът Камала Харис определи вчерашнтия т.нар. „супер вторник” като „енергизиращ момент” за кампанията Байдън – Харис.

„Американците от всякакъв произход показват, че чувстват колко са важни тези избори и че са готови да застанат с президента Байдън и мен в тази битка за защита на основните ни свободи“, каза Харис и не пропусна да добави, че Доналд Тръмп „трябва да бъде спрян“.

В последните дни много медии, включително ВВС, хванаха Тръмп „в крачка”, позиращ сред добронамерено усмихнати цветнокожи „привърженици”, очевисто стремейки се да привлече симпатиите на тази част от американския народ. Нищо лошо, само че снимките се оказаха фалшиви, т.е., генерирани от изкуствен интелект (ИИ). 

Десетки такивва изображения циркулират основно в социалните медии, демонстрирайки тази нова тенденция в предизборната борба, в която се включиха и високите технологии. Пороят от фалшиви снимки е толкова изобилен, че много медии вече прилагат към тях кратки насоки за потребителите, посочвайки как да се разпознаят изображенията, създадени с използването на ИИ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: