Първа загуба на Тръмп на първичните избори за кандидат-президент

Първа загуба на Тръмп на първичните избори за кандидат-президент Снимка: detroitnews.com

Единственият му съперник в Републиканската партия Ники Хейли спечели във Вашингтон, окръг Колумбия, а Тръмп нарече района „блато без перспектива”

Неговата кампания е ориентирана към избирателите от селските райони, докато населението на окръг Колубмия в големия си процент е градско и високо образовано. Факт е обаче, че окръг Колумбия излъчва едва 19 делегати за конгреса на републиканците, който ще утвърди републиканския кандидат.

Според Associated Press, при 99% преброени гласове резултатите в окръг Колубмия са 62,8% за Ники Хейли и 33,3 за Тръмп. Това е първата победа на Хейли в надпреварата.

Досега Тръмп е спечелил първичинте избори в щатите Айдахо, Айова, Мичиган, Мисури, Невада, Ню Хемпшир и Южна Каролина, така че той вече е събрал  247 делегатски гласа при 43 за Ники Хейли. Шансовете ѝ за победа са малки, но тя не се отказва, за да представи опонента си в светлина, която би променила мнението на републиканците, смятат политолози. 

За целта Хейли може да направи и политическо изявление пред партията си, за което има прецедент, дори при математическа невъзможност да спечели.

Тя би имала шанса да се изправи срещу Байдън и ако по някаква причина Тръмп бъде възпрепятстван да участва в президентските избори – например, съдебна забрана (което се обсъжда) или здравословни проблеми. 

Освен това Хейли може да се „преустрои” в независим кандидат и да играе срещу Тръмп и Байдън, подготвайки президентската си кампания за 2028 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: