Властите в Калифорния ще плащат компенсации на потомците на роби

Властите в Калифорния ще плащат компенсации на потомците на роби Снимка: https://news.rambler.ru

Властите в Калифорния планират да изплащат обезщетение на потомците на робите. За целта сенаторите в щата ще създадат работна група, която ще проучи и представи препоръки за компенсации на афроамериканците.

 

Сенаторите вече подкрепиха решението за създаване на такава комисия. В състава й ще бъдат включени девет души, които ще проучат подробно влиянието на робството в Калифорния, пише Associated Press.

 

Препоръките за изплащане на компенсации на потомците на роби ще бъдат представени до юли 2023 г. В тях трябва да бъдат предписани под каква форма и на кого да се дават парите. Комисията трябва да започне работа до юни следващата година. Но окончателното гласуване по този въпрос все още не е проведено.

Пагубните последици от системата на робския труд изброи в речта си сенаторът от Лос Анджелис Холи Мичъл. Тя посочи, че сред тъмнокожото население има повече безработни, бездомни, престъпници, болни и ученици с по-ниска успеваемост в училище.

 


 

Системата на робския труд както в Калифорния, така и в цялата страна породи последствия под формата на пагубното въздействие на расизма и неравенството, които продължават да влияят на живота на тъмнокожите в Калифорния", обобщи политикът.

 

Проекти, подобни на калифорнийския, вече са разгледани в Тексас и Ню Йорк. Предполага се, че финансовата помощ за тъмнокожите ще се изразява в съдействие при закупуване на жилища, намаляване на таксите за обучение или за цялостно обучение.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: