Луноходът на Intuitive Machines направи снимки на Земята преди да кацне на спътника

Луноходът на Intuitive Machines направи снимки на Земята преди да кацне на спътника Снимка: Intuitive Machines

Те изглеждат невероятно красиви

Лунният роувър Novak на компанията Intuitive Machines, подходящо наречен Odysseus, не само се намира на път към Луната, на която ще кацне на 22 февруари, но вече предаде и спиращи дъха изображения на Земята.

Първата партида снимки, публикувана днес в социалната медия Х (бившия Twitter), рисува картината на успешното пътуване на "Одисея". Вижда се портрета на нашата синя планета - свидетелство за мощната система от камери на апарата. Серията включва също така и "селфита", показващи дизайна на шасито и дори е запечатана отлитащата втора степен на SpaceX Falcon 9, изчезваща в далечината.

Освен визуалните удоволствия, компанията Intuitive Machines потвърди чрез Х, че Odysseus  е в "отлично състояние", превъзхождайки очакванията и успешно преминавайки през най-важните етапи, такива, като стартиране на двигателя. Този подвиг бележи исторически момент - "първото в историята запалване в космоса на двигател с течен метан и течен кислород".

В очакване на това събитие екипът продължава да публикува актуализации на сайта на Х, като подробно описва напредъка на Odysseus, докато той се движи по лунната траектория.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: