САЩ искат Китай и Индия да повлияят на Русия да не разполага ядрени оръжия в космоса

САЩ искат Китай и Индия да повлияят на Русия да не разполага ядрени оръжия в космоса Снимка: news.com.au

The New York Times (NYT) съобщи във вчерашния си брой, че с такава молба се е обърнал към двете големи азиатски икономики държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Според публикацията в NYT, американското разузнаване е открило, че Русия разработва нов тип космическо оръжие, което може да застраши хиляди комуникационни сателити. Но дори Руската федерация да разположи ядрени оръжия в орбита, американските служители смятат, че няма да ги използва веднага.

Вместо това, Русия ще разполага с "тиктакаща бомба" в ниска орбита, която Владимир Путин би могъл да използва, за да оказва натиск или да противодейства, ако санкциите му се сторят твърде сурови или ако срещне военна съпротива от Запада в Украйна или извън нея. Разрушавайки комуникационните системи, подобно въоръжение би могло да унищожи икономиките на западните страни, без да причинява значителни щети на населението на света.

По-рано в Конгреса на САЩ беше представен доклад, че Русия ще изстреля ядрени оръжия в космоса. Републиканецът конгресмен Майк Търнър тогава призова Белия дом да "разсекрети цялата информация, свързана с тази заплаха".

През октомври 2023 г. Маргарита Симонян, главен редактор на прокремълската медийна група RT, написа, че „ядреният ултиматум е все по-безспорен“. По-късно тя представи и възможността да се извърши ядрен взрив над Сибир

„Ако направите ядрена експлозия на стотици километри, няма да има ядрена зима и никой няма да умре от рак, но цялата радиоелектроника и всички сателити ще бъдат изключени. Ще се върнем към 93-та - с жични телефони...”

Симонян е споделила идеите си малко след като близо до дома ѝ падна дрон. Мнозина анализатори се опасяват, че „хрумването” не е само нейно и не е случайно, а изразява  плановете на Кремъл.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: