В Китай създадоха първото в света микровълново оръжие, базирано на двигателя на Стърлинг

В Китай създадоха първото в света микровълново оръжие, базирано на двигателя на Стърлинг

Екип от китайски учени създаде първия в света микровълнов излъчвател с висока мощност, базиран на двигателя на Стърлинг. Това ново устройство може да се превърне в ефективно оръжие в борбата срещу летателните апарати. Новината за създаването на този уникален излъчвател е публикувана в South China Morning Post.

Ключовите елементи на новия излъчвател са четири компактни двигателя на Стърлинг и иновативна свръхпроводяща лента за охлаждане на компонентите на устройството. Благодарение на тези технологии е възможно да се намали консумацията на енергия с 80% в сравнение с традиционните методи. Освен това, устройството може да работи непрекъснато в продължение на четири часа. Този пробив отваря нови възможности в областта на разработването на енергийно ефективни и компактни устройства.

Една от най-важните характеристики на създаденото устройство е неговата мощност. Китайският излъчвател с висока мощност е способен да произвежда магнитно поле със сила от четири тесла. Това е малко под половината от силата на магнитното поле на Големия адронен колайдер и е 68 хиляди пъти по-силно от магнитното поле на Земята. Такава висока мощност позволява устройството да се използва за заглушаване на дронове, военни самолети и дори сателити.

Един от основните проблеми, с които подобни устройства са се сблъсквали преди, е бил големият им размер и високата консумация на енергия. Благодарение на усилията на китайските учени обаче, тези недостатъци вече са преодолени. Размерите на установката са намалени значително, което позволява да се генерира бойно излъчване дори по време на транспортиране с товарен автомобил.

Лидерът на екипа от разработчици Сю Ци подчерта важността на този пробив и неговите потенциални възможности в областта на военните технологии. Той отбеляза, че досега подобни устройства са страдали от прекомерната консумация на енергия и големите си размери, но сега тези проблеми са успешно решени.

Двигателят на Стърлинг е топлинен двигател, при който работното тяло (газ) се движи в затворен обем, разновидност на двигателя с външно горене. Работният процес при двигателя на Стърлинг е термодинамичният процес на преобразуване на топлинната енергия в механична. За разлика от други видове двигатели, при които буталото се движи вследствие на изгарянето на газове, тук буталото се задвижва от изменението в обема на газове с постоянна маса, затворени в херметична камера. Тази постоянна маса газове се разширява благодарение на външен топлинен източник. Като работен газ двигателят на Стърлинг може да ползва хелий, водород и просто въздух затова е бил известен като въздушен двигател, КПД на двигателя може да достигне на практика 40%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: