Човекоподобните роботи 1X Eve показаха пълна автономност в битовите задачи

Човекоподобните роботи 1X Eve показаха пълна автономност в битовите задачи Снимка: 1x.tech

Норвежкият производител на роботи 1X демонстрира възможностите на своя модел Eve, който е в състояние да извършва множество операции в напълно автономен режим

 Компанията подчерта, че роботите в демонстрационното видео не са управлявани от човек дистанционно, при подготовката на материала не е използван монтаж, не е използвано видеоускорение, няма програмирани последователности - машините са управлявани от невронни мрежи без човешка намеса.

 Като част от първия кръг на финансиране с бюджет от $25 милиона, 1X беше подкрепен от OpenAI; беше последван от втори кръг на финансиране с бюджет от $100 млн. Хуманоидните роботи 1X изглеждат доста скромни в сравнение с аналозите от Tesla, Figure, Sanctuary и Agility: моделът Eve няма нито крака, нито сръчни длани.

Този робот се движи на триколесна платформа и има относително прости манипулатори в краищата на ръцете си. За да бъде външният вид на роботите естетичен, те бяха облечени в човешки дрехи, а на главите им беше инсталиран LED екран с анимирано усмихнато лице.

Разработката 1X включва и робот, който прилича повече на човек, Нео, който ходи на два крака и може да се похвали с красиви ръце. Всички тези задачи се свеждат главно до навигиране из стаята и преместване на предмети от място на място.

 Но в действителност 1X Eve се оказа изненадващо способен в сравнение с други роботи. Те поставят нещата в кутии и тави, събират играчки от пода, стоят на зареждане, като използват ръцете си, за да включат захранващия кабел към себе си и да го извадят от контакта, когато вече не е необходим, и отварят вратите пред себе си, ако трябва да влязат съседната стая.

Инженерите на 1X обучиха 30 единици на Eve за различни основни задачи, използвайки видео демонстрации и дистанционно управление, които бяха въведени в основния ИИ модел и след това допълнително усъвършенствани, за да отговарят на специфичната среда.

 Системата сведе задачите до конкретни действия, които се извършват от роботи. Според разработчика последният етап за комерсиалните версии на робота може да се извърши на място при клиентите, което изисква „само няколко минути събиране на данни и обучение на обикновен PC".

Може първо да се наложи операторът сам да демонстрира необходимата последователност от действия на системата - системата за дълбоко обучение многократно ще изпълнява задачата през системата за моделиране, като взема предвид различни случайни фактори и ще подготви машините за непосредствена работа.

Източник: New Atlas

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: