Новият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна обяви готовност за отстъпление

Новият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна обяви готовност за отстъпление Снимка: Офис на президента на Украйна

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна заяви, че е готов да отстъпи, за да се спасят човешки животи

Украинската армия преминава към отбрана, тъй като ситуацията на бойното поле в момента е "сложна", съобщи новият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Александър Сирски в интервю за немския канал ZDF.

Той уточни, че смята за най-важно "живота на войника".

"Трябва да завършим войната с излизане на нашите граници. Други варианти не се разглеждат, защото ние просто нямаме друг изход. Затова цялото общество трябва да се обедини около тази цел - победата", посочи той.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски назначи Сирски за главнокомандващ на ВСУ на мястото на Валерий Залужни на 8 февруари. Оставката на Залужни беше обоснована от необходимостта от промяна на тактиката на боя, която се оказа безрезултатна миналата година. 

По-рано изданието Politico съобщи, че решенията на Сирски са довели до голям брой загинали и до унищожаването на някои от най-опитните бригади. А The Washington Post, Politico и The New York Times написаха, че в армията са го наричали със страховития прякор Касапина, или Генерал 200, което означава 200 загинали на бойното поле.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: