Доказано: стайните растения подобряват психичното здраве

Доказано: стайните растения подобряват психичното здраве

Те могат да ни помогнат да се спрпавим със зимната меланхолия

Д-р Чарли Хол, професор и завеждащ катедрата по международно цветарство в Тексаския департамент по градинарски науки A&M, проведе проучване, фокусирано върху ползите на растенията и природата за човешкото здраве. Оказва се, че растенията влияят положително на състоянието на хората както физически, така и психически, съобщава Medical Xpress.

Купуването на растения за дома през зимата наистина може да окаже положително влияние върху здравето ни. Това е подобно, според д-р Чарли Хол, на емоциите, които човек изпитва, когато общува с куче или котка. Същите реакции възникват в мозъка и когато се намираме близо до растенията.

Прбиваването сред природата и в близост до стайни растения ще спомогне за намаляване на нивата на кортизола, хормона на стреса. Освен това, в една научна статия Хол разглежда преимуществата на растенията за човешкото здраве: в това число за подобряване на паметта, намаляване на последствията от деменцията, повишаване на нивото на удовлетвореност от живота.

При това съществуват стайни растения, които не изискват почти никакви грижи. Обаче дори самото им присъствие в дома може значително да намали нивата на стрес при хората. Сред тези растения са сукуленти, филодендрони, потос, драцени, коледни звезди и великденски лилии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: