Атака с чар: Стана известно кой е убедил Орбан да помогне на Украйна

Атака с чар: Стана известно кой е убедил Орбан да помогне на Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан се съгласи ЕС да предостави помощ на Киев в размер на 50 милиарда евро, след убеждаване от италианския премиер Джорджa Мелони и френския президент Еманюел Макрон, съобщава вестник Politico, позовавайки се на източници

Според източник, близък до Макрон, френският лидер никога не е имал намерение да антагонизира Орбан, а напротив, искал е да го спечели на своя страна. През януари Орбан беше поканен на обяд в Елисейския дворец, по време на който поиска мнението му за това как най-добре да се интегрират страните от Източна Европа. Събеседникът на изданието отбеляза, че Макрон е изиграл ключова роля в преговорите с унгарския премиер.

Източници, близки до италианското правителство, казаха на изданието, че Мелони е започнала дипломатически стъпки в тази посока преди вота през декември, когато Орбан наложи вето на помощта за Киев. Преди гласуването през януари тя разговаря с него по телефона, срещна се в луксозния хотел Amigo в Брюксел за едночасов разговор и отново разговаря с Орбан сутринта на срещата на върха.

Politico отбелязва, че в резултат на това тази „атака на очарованието“ помогна на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел спешно да свика среща на върха и да обяви успех на гласуването.

Отбелязва се също, че Орбан трябваше да се съгласи да окаже помощ, за да избегне голям политически скандал; преди окончателното гласуване европейските лидери ясно му показаха „кой командва“.

На 1 февруари лидерите на ЕС се съгласиха да отпуснат 50 милиарда евро макрофинансова помощ на Украйна. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. 
По-късно ЕС публикува официален документ, според който Брюксел създава механизъм за годишно отчитане на макрофинансовата помощ, предоставена на Украйна.

Както се подчертава в документа, предварително условие за предоставяне на финансова помощ на Киев през следващите четири години ще бъде спазването на демократичните норми и върховенството на закона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: