Заради кризата 40% от чехите са принудени да сменят работата си

Заради кризата 40% от чехите са принудени да сменят работата си Снимка: https://www.economy.bg

Това показа допитване, направено сред 600 души от консултантската компания Hays.

Заради кризата, свързана с коронавирусната пандемия, смяната или получаването на нова работа се превърнаха в необходимост за 40% от хората в Чехия. Други 55% от служителите нямат нищо против да сменят работата си, ако им предложат интересни и изгодни условия. До тези изводи стигна  проучване на консултантската компания Hays, направено в края на месец юли.

 

В анкетата участваха  600 души. „Готовността за смяна на работата все още е висока. Разбиараемо е, че много служители търсят нови свободни позиции или след уволнение, или просто защото не могат да вършат вече работата си в нормален обем или при нормални условия", каза Сандор Боднар, главен изпълнителен директор на Hays в Чешката република.

Според допитването 5% от анкетираните категорично отказват да сменят работодателя си, най-често поради опасения, че могат да загубят новата си работа по време на изпитателния срок.

Около една трета от хората все още не знаят в какъв режим ще работят след летните отпуски. Около 22% от запитаните заявяват, че ще бъдат на работното си място. Около една четвърт от чехите ще работят частично от вкъщи, а 9% ще преминат изцяло на дистанционна работа.


 

Проучването също така показва, че за 55% от хората последиците от пандемията на пазара на труда не са причина да променят финансовите си очаквания. 34% от анкетираните искат увеличение на работните заплати. В същото време през второто тримесечие на 2020 г. претенциите към заплатите са намалели при 11% от служителите.

 

На 26 август беше публикувано допитването сред участниците в инициативата Firms to Himself, според което по време на коронакризата приходите на по-голямата част от компаниите в различни отрасли са намалели драстично. Това заявиха 96% от представителите на чешките фирми и предприятия. Повече от половината (53%) отговарят, че приходите им са намалели с повече от 70%. Липсата на финанси все още притеснява 86% от анкетираните компании. В същото време представители на 11% от тях заявиха, че няма да могат да оцелеят в кризата.

 

Почти половината от компаниите оценяват държавната помощ като недостатъчна. Според лидера на инициативата Firms to Himself Мартин Пейша това може би се дължи на строгите условия, на които компаниите трябва да отговарят, за да получат помощта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: