Чешкото правителство одобри нов Закон за строителната дейност

Чешкото правителство одобри нов Закон за строителната дейност Снимка: https://www.concordmonitor.com

Той има за цел значително да ускори и опрости процедурата по издаването на разрешителни за строеж в Чехия.

По думите на министъра на регионалното развитие на Чехия Клара Досталова, сред основните разпоредби на закона е разглеждането на строителни документи от едно управление, фиксирани срокове, предприемане на мерки срещу бездействието на длъжностни лица и процедура на обжалване, при която по-висша инстанция повече няма да може да връща делото за преразглеждане.

 

Министерството планира законът официално да влезе в сила през пролетта на следващата година, но някои отделни  разпоредби,  разписани в него, ще влизат в сила постепенно до средата на 2023 г.

 

В средата на август представители на петте опозиционни партии по време на пресконференция призоваха министър-председателя да не внася за разглеждане закона за строителството на заседание на правителството, тъй като според тях документът все още не е достатъчно подготвен и той реално няма да ускори издаването на разрешителни. Опозицията настояваше законът да бъде върнат към процедурата на обсъждане между институциите.

„Сега действащият вариант на закона съдържа много текстове, заради които на гражданите и фирмите им се налага да преминават през дълга процедура по бавно издаване на документи за строителство в продължение на няколко години. Ако политиците не се опитат да намерят решение, съществува риск сегашната плачевна ситуация да се запази в продължение на много години", каза президентът на Чешката търговска камара Владимир Длоуги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: