Заболеваемостта от рак нараства в световен мащаб

Заболеваемостта от рак нараства в световен мащаб Снимка: https://pixabay.com/

Тревожното е, че все по-често се диагностицира при млади хора

Това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на проучване, публикувано в списание BMJ Oncology.

Изданието отбелязва, че процентът на диагностицираните ракови заболявания в САЩ се е увеличил с 12,8% за 20 години. Проучването също така сочи рязко увеличение на броя на пациентите с рак под 50-годишна възраст в световен мащаб, предимно в Северна Америка, Австралия и Западна Европа.

„Пациентите стават все по-млади."

„Може да е нещо в околната среда, нещо в храната ни, лекарствата ни или нещо, което все още не сме идентифицирали“, цитира WSJ директора на програма за пациенти с ранен стомашно-чревен рак в онкологичния център Мемориал Слоун Кетъринг в Ню Йорк Андреа Черчек.

В статията се казва, че това води медицинските специалисти в задънена улица. Лекарите подозират, че причините се крият в промените в начина на живот - недостатъчна физическа активност, голям брой силно преработени храни, появата на нови токсини, микропластмаси и увеличаване на броя на хората със затлъстяване. В същото време експертите посочват, че затлъстяването и начинът на живот не могат напълно да обяснят ситуацията.

Много млади пациенти са много здрави“, казва д-р Нанси Ю, хирург за колоректален рак в Университета на Тексас MD Anderson Cancer Center в Хюстън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: