Европейската комисия ще отстъпи на Орбан, за да отпусне 50 милиарда евро на Украйна

Европейската комисия ще отстъпи на Орбан, за да отпусне 50 милиарда евро на Украйна

Европейската комисия (ЕК) е готова да приеме някои от исканията на Унгария за преодоляване на ветото на страната върху отпускането на 50 милиарда евро помощ за Украйна, съобщава Financial Times (FT), позовавайки се на източници

 Заради позицията на унгарския премиер Виктор Орбан Европейският съюз (ЕС) не постигна съгласие за нов пакет от помощи за Киев през декември и беше принуден да отложи този въпрос.

Орбан може да получи правото да спре помощта през 2025 г., според FT. Унгария ще може да инициира преразглеждане на условията на пакета за помощ, включително да прецени дали Украйна продължава да се нуждае от финансиране и дали е изпълнила изискванията на ЕС за получаване на средства. Това ще даде възможност на Виктор Орбан отново да наложи вето на продължаващото финансиране на Киев в бъдеще.

ЕК също така не е против годишните проверки на отпуснатите помощи и добавянето на клауза за „аварийна спирачка“, според която всяка страна може „да внесе сериозни опасения относно плащанията към Украйна“ за обсъждане на срещата на върха на лидерите на ЕС. Отбелязва се, че тази клауза няма да даде допълнителна възможност на Унгария да наложи вето на помощта за Украйна.

На въпрос на FT дали това ще е достатъчно Виктор Орбан да се съгласи, неназован унгарски чиновоник е отговорил утвърдително.

„Все още не е ясно, но най-вероятно ще кажа „да“, поясни той. Друг събеседник на изданието, запознат с дискусията по тази тема, увери, че унгарската страна е „готова за преговори“.

В средата на декември 2023 г. унгарският министър-председател наложи вето върху решение за дългосрочна програма за помощ от €50 милиарда за Украйна.

Тази седмица източници на Politico съобщиха, че Будапеща ще отмени ветото, ако получи възможност ежегодно да преразглежда помощта за Киев. Според Euractiv ЕС е обещал да предостави помощ на Украйна не по-късно от март.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: