Геймърската PlayStation 5 ще управлява електромобили на Sony

Геймърската PlayStation 5 ще управлява електромобили  на Sony Снимка: afeela

Японската корпорация Sony традиционно използва CES в Лас Вегас, за да демонстрира амбициите си в автомобилния сегмент и тазгодишното събитие не направи изключение

Съвместното предприятие между Sony и Honda, което ще доставя масово произвеждани електрически превозни средства на пазара от 2026 г., на CES 2024 демонстрира подобрена версия на концепцията Afeela, която може да се управлява дистанционно с помощта на джойстика от игровата конзола PlayStation 5.

Изпълнителният директор на Sony Honda Mobility Ясухиде Мизуно, както съобщава Electrek, по време на появата си на сцената на CES 2024, използва стандартно безжично рамо от Sony PS5, за да изведе на сцената подобрения прототип Afeela, който обслужва японската корпорация от много години  за демонстриране на специализирани разработки.

Както обясни лекторът, тази функционалност е включена в прототипа само за демонстрационни цели и не е задължително да бъде внедрена в производствените автомобили на това съвместно предприятие.
 

Електрическите автомобили на Sony Honda Mobility, ако концепцията Afeela е нещо, което трябва да се приеме, ще поддържат приложения за игри на Epic Games, да не говорим за техните собствени игри от каталога на PlayStation. Осигурени са доста големи монитори не само за водача и пътника отпред, но и за пътниците отзад.

 Както подобава на модерен електрически автомобил, идеята на Sony Honda Mobility непрекъснато ще актуализира бордовия софтуер чрез безжични мрежови интерфейси. Платформата за забавление в автомобила на Sony ще може да комбинира функциите на изкуствения интелект с възможностите за добавена реалност.


Не беше казано нищо ново относно техническите характеристики и възможната цена на серийното внедряване на Afeela, но по-рано беше съобщено, че колата може да бъде оборудвана с двумоторна електрическа система със задвижване на двата моста с обща мощност от 536 к.с. и ускорението до 100 км/ч ще му отнема около 4,8 сек.

Трябва да се отбележи, че максималната скорост се посочва като доста висока за електрическо превозно средство с общо предназначение - 240 км/ч. Наличието на 45 различни камери и сензори на борда на концепцията не означава, че всички те ще мигрират към серийната версия, просто е по-лесно за Sony да промотира своите електронни компоненти за автомобилна употреба на пазара.

Очаква се серийните автомобили на това съвместно предприятие да започнат да се доставят в Северна Америка през 2026 г.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: