Търсенето на електрически автомобили в Индия рязко нарасна

Търсенето на електрически автомобили в Индия рязко нарасна

Страната се приближава към Китай в това отношение

В Индия автомобилният пазар започна да се разраства. Електрическите автомобили стават все по-търсени.

Изданието TechCrunch, позовавайки се на правителствения портал на Индия Vahan, съобщи, че страната уверено се движи към разширяване на потребителската и автомобилната база и към създаване на местни производствени мощности, развитието на които се е случило през последните 20 години. Като се има предвид гъстотата на населението на страната, правителството предприема мерки за борба със замърсяването на околната среда.

В търсене на алтернативни източници на енергия индийските автомобилисти все повече избират електрическите автомобили. И се оказва се, че Индия е не само един от най-големите играчи в световната автомобилна индустрия, но и най-големият производител на двуколесни и триколесни трансптортни средства в света.

През 2023 г. Индия е продала почти 24 милиона автомобила, от които над 1,5 милиона са електрически, което представлява 6,35% от общия брой, включително 813 хиляди двуколесни електромобили. В същото време продажбите на електрически автомобили са нараснали с почти 47%, от 1,03 милиона, продадени през миналата година. 

През 2024 г., която според портала Vahan ще бъде решаваща, към гамата на произвеждания автомобилен транспорт ще бъдат добавени още повече четириколесни превозни средства.

В това отношение индийският пазар показва същия стремеж като Китай - непрекъснато повишаване на потенциала.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: