Недостигът на сън - безмълвният "убиец" на радостта и щастието

Недостигът на сън - безмълвният "убиец" на радостта и щастието

Проучване

Недоспиването може да бъде по-вредно, отколкото си мислите. Новаторски обзор на изследвания на учени от Държавния университет в щата Монтана, САЩ, разкрива тъмната страна на недостатъчния сън. 

Използвайки данни от 50 години, с участието на 5175 души, специалистите разкриха тревожна истина: дори краткосрочната загуба на сън може да бъде разрушителна за вашето емоционално състояние.

Резултатите от проучването, публикувани в списание Psychological Bulletin, показват устойчива връзка между недостига на сън и рязкото намаляване на нивата на положителните емоции.

Водещият автор на изследването Кара Палмър предупреждава, че лягането час-два по-късно от обикновено или загубата на няколко часа сън може да предизвика повишена тревожност и намаляване на общото ниво на щастие. 

Доколкото повече от 30 % от възрастните и 90 % от тийнейджърите не получават достатъчно сън, последиците за обществото са колосални.

Проучването подчертава спешната необходимост от това, работещите в различните индустрии, особено тези, които са подложени на липсата на сън, като например медицински специалисти от спешната помощ и пилоти, да отделят приоритетно внимание на съня си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: