Може ли Тръмп да бъде отстранен от изборите в САЩ?

Може ли Тръмп да бъде отстранен от изборите в САЩ? Снимка: стопкадър видео

Върховният съд на Колорадо постанови, че Доналд Тръмп не може да се кандидатира на местни избори поради ролята му в атаката срещу Капитолия

Сега бившият президент планира да обжалва решението пред Върховния съд на Съединените щати (SCOTUS).

Това решение не се отнася само за първичните избори в щата. Това може да повлияе на общите избори. Това може да насърчи групи в други щати да заведат подобни дела, за да не допуснат Тръмп до гласуването. Това може да повлияе сериозно на предизборната му кампания. Ако SCOTUS потвърди решението на Върховния съд на Колорадо, Доналд Тръмп може да бъде премахнат от списъка в Съединените щати.


Въпросът сега е какво ще реши SCOTUS. Те могат да не направят нищо и да оставят решението да изтече, да откажат да го разгледат или сами да се справят със случая.

Ако самият Тръмп или неговите защитници подадат петиция до SCOTUS преди 4 януари следващата година, името му ще се появи в бюлетината. Съдиите обаче не могат да приемат делото преди изтичането на определения срок.

Има няколко възможни начина на действие за SCOTUS. Така разглеждането на делото може да бъде отложено или да бъде обявено спирането му. Това ще попречи на решението на Върховния съд на Колорадо да влезе в сила.

Експертното мнение за действията на SCOTUS е различно. Някои смятат, че съдът трябва да се произнесе по този въпрос предвид важността му. Други смятат, че SCOTUS има правото да отмени делото на няколко основания.

Решението на Върховния съд на Колорадо се основава на "клаузата за бунт" на 14-та поправка. Забранява се на длъжностни лица, участвали в бунтове или метежи, да се кандидатират за публични длъжности.

Ако SCOTUS не разгледа случая в Колорадо, всеки щат ще определи дали Тръмп може да се кандидатира. Ако SCOTUS се заеме със случая, резултатът е непридвидим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: