Анализатори ot Wall Street прогнозираха възстановяване на цените на петрола през 2024 г.

Анализатори ot Wall Street прогнозираха възстановяване на цените на петрола през 2024 г. Снимка: https://pixabay.com/

Цените на петрола сорт Брент ще се възстановят от настоящите нива поради увеличеното световно търсене и по-нататъшното съкращаване на производството от ОПЕК през 2024 г.

Анализаторите на Wall Street очакват цените на петрола да се възстановят през следващата година, въпреки че ръстът няма да е значителен, пише Bloomberg.

Прогнозата на петте големи инвестиционни банки в САЩ за цената на суровия петрол Brent през 2024 г. е средно около 85 долара за барел, в сравнение с текущото ниво от 76,6 долара за барел. Най-ниска оценка е дадена от Citigroup - нейните анализатори очакват средна цена през 2024 г. от $75 за барел, докато анализаторите на Goldman Sachs имат най-висока прогнозна цена - $92 за барел.

Прогнозите са, че търсенето на петрол в световен мащаб ще продължи да нараства през 2024 г. от тазгодишните рекордни нива, водено от увеличеното търсене от Китай, пише агенцията. Анализаторите остават разделени относно мащаба на увеличението на търсенето и доколко то ще бъде посрещнато от нарастващите доставки на петрол.

Прогнозите на анализаторите за цените на петрола станаха по-предпазливи в сравнение с миналата година. Citigroup през декември 2022 г. прогнозира, че средната цена на Brent тази година ще бъде около 80 долара за барел, което се оказа близко до реалността. Няколко пазарни експерти прогнозираха, че петролът ще се върне до 100 долара за барел през 2023 г., но техните прогнози не се оправдаха поради увеличеното производство в Съединените щати, Гвиана и Иран. Тази година, при своя максимум, фючърсите на петрола сорт Брент се покачиха само до 97,69 долара за барел по време на търговията на 28 септември.

Citigroup очаква световният пазар на петрол да бъде в излишък през следващата година. Експертите предупредиха, че растежът на търсенето на петрол в световен мащаб се възпира от насрещните ветрове от икономическия и енергиен преход, както и от високото предлагане в САЩ, така че банката очаква ОПЕК+ да поддържа по-дълбоки ограничения на производството, просто за да защити цените на настоящите нива. Банката очаква цените на петрола да се стабилизират през 2024 г.

Анализаторът на JPMorgan Chase Наташа Кънева прогнозира, че през следващата година средната цена на петрола ще бъде 83 долара за барел. От юни банката очакваше средната цена на петрола през 2023 г. да бъде 81 долара за барел, близо до действителната средна цена от 82,3 долара.

Експертът от Morgan Stanley Мартин Ратс прогнозира, че Brent ще достигне средно 85 долара за барел през следващата година, докато Francisco Blanch от Bank of America очаква петролът да достигне средно 90 долара за барел.

Най-оптимистична прогноза за петрола дадоха експерти от Goldman Sachs. Те прогнозират, че глобалното търсене на петрол ще нарасне с 1,6 милиона барела на ден през следващата година над нивата от 2023 г., като основните членове на ОПЕК поддържат строг контрол върху доставките. Според анализатори това ще доведе до лек дефицит на пазара и ще задържи цените в диапазона от 80 до 100 долара за барел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: