Brent поскъпна до 76,5 долара за барел

Brent поскъпна до 76,5 долара за барел Снимка: https://pixabay.com/

Цените на петрола продължиха да се повишават умерено във вторник сутринта, възстановявайки се от снижаването през последните седем седмици

Цената на февруарските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е $76,54 за барел, което е с $0,51 (0,67%) по-високо от цената на затваряне на предходната сесия. В понеделник тези договори поскъпнаха с 19 цента до 76,03 долара за барел.

Котировките на фючърсите на петрола WTI за януари на електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент се увеличиха с $0,54 (0,76%) и възлизат на $71,86 за барел. В края на последната сесия те поскъпнаха с 9 цента до 71,32 долара за барел.

Преди това и двете марки завършиха на червено седем поредни седмици, което не е наблюдавано от 2018 г.

Ден преди това петролът поскъпна "поради краткосрочни условия на свръхпрепродаденост на фючърсния пазар", след като котировките на WTI тестваха ключово ниво на съпротива, казва редакторът на Sevens Report Research Тайлър Ричи. Пазарът беше подкрепен и от подобреното настроение на инвеститорите и търсенето на рискови активи, добави той.

В същото време негативен фактор бяха и данните, че потребителските цени в Китай са паднали с 0,5% на годишна база през ноември, най-бързият темп от три години. Дефлация в Китай се наблюдава за втори пореден месец, което показва отслабване на търсенето на суровини за индустриалния сектор, отбелязва Market Watch.

„Виждаме отслабване на растежа в Китай, Европа е в рецесия или на ръба на рецесията, а икономиката на САЩ също се забави, макар и не толкова значително, колкото другите“, казва анализаторът на JonesTrading Майк О'Рурк.

„Ето защо WTI остава около 70 долара за барел."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: