Израел приема селскостопански работници от Африка

Израел приема селскостопански работници от Африка Снимка: aljazeera.com

От началото на войната с Хамас над 10 000 земеделски работници-мигранти, предимно от Тайланд, са напуснали Израел

В допълнение, Израел преустанови достъпа на палестински работници (около 20% от земеделската работна ръка), плюс че призова в армията около 360 000 резервисти, така че новият източник за попълване на тези празнини е Африка. 

Израелското министерство на труда съобщи, че след като страната прие 221 младежи от Малави на работа в израелски фирми, сега Кения изпраща 1 500 земеделски работници. Те ще бъдат наети на случаен принцип с тригодишни подновяеми договори при „гарантиран нетен месечен доход от $ 1500“, казаха за ВВС източници от Кения.

Пред британската медия посланикът на Израел в Кения Майкъл Лотем съобщи, че Израел планира да наеме земеделски работници и от Уганда, а набирането им в Танзания вече е в ход. „Гледаме към Източна Африка, за да запълним празнината в работната сила, тъй като имаме добър дългогодишен опит от програмите за студентски стажове в тези страни“, обясни дипломатът.

От Министерството на земеделието на Израел казаха пред CNN миналата седмица, че страната има нужда от 30 000 - 40 000 земеделски работници. Със своето модерно интензивно земеделие еврейската държава се нарежда сред първите в света, задоволявайки собствените си нужди с 10% от селскостопанската си продукция, докато останалата се изнася. 

И докато природозащитниците "обмислят" какви дървесни видове би било „най-полезно” да се засаждат, за да поемат част от борбата с климатичните промени, Израел от десетилетия методично засажда маслини – дълголетните дървета, определени през 2021 г. от Еврейският национален фонд за „Национално дърво”, което не иска вода, създава храна и охлажда със сянката си околната площ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: