Търговците превключиха от биткойн към търговия с Ethereum

Търговците превключиха от биткойн към търговия с Ethereum Снимка: https://pixabay.com/

Според експерти разликата между Ethereum и Bitcoin по отношение на динамиката на растежа може скоро да бъде значително намалена

Ключови показатели на пазара на деривати за активи в криптовалута показват нарастващ интерес сред спекулантите към Ethereum (ETH), пише Coindesk.

Според Coindesk цената на Ethereum значително изостава от Bitcoin (BTC) по отношение на динамиката на растеж, което е особено забележимо през големи периоди от време: през годината Ethereum е нараснал с 89%, докато първата криптовалута показва увеличение от 163% .

Въпреки това, пише Coindesk, тази разлика може скоро да бъде значително намалена. Според аналитичната услуга Velo Data през последните пет дни отвореният интерес към фючърсите на Ethereum на Чикагската търговска борса (CME) е нараснал с 30%, до 711 милиона долара, изпреварвайки биткойна (19%).
 

„В традиционната търговия Open Interest се отнася до общия брой поръчки за покупка, налични към момента на отваряне на пазара. При търговията с фючърси и опции откритата лихва е общият брой неизпълнени договори в даден момент. Това включва фючърсни договори, които все още не са уредени, все още не са изтекли или все още не са уредени чрез доставка на базовите активи.“

Отворената лихва служи като метрика за оценка на нивото на участие на пазарните участници в конкретен фючърсен договор. Активен ръст на отворения интерес, съчетан с увеличение на цената на даден актив, може да означава активно движение нагоре.


„Може да е твърде рано да се каже, но изглежда, че участниците на пазара вече започват да спекулират с новината за одобрението на Ethereum ETF“, се казва в доклад на Reflexivity Research.

В средата на ноември най-голямата инвестиционна компания в света BlackRock подаде заявление до регулатора на американския щат Делауеър и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) за поставяне на спот ETF на Ethereum (ETH).

В момента на пазара има само Ethereum фючърсни ETF. Това е спот ETF, който предоставя на инвеститорите експозиция към самия актив, докато инвестицията във фючърсен ETF на практика е просто залог за по-късна цена на актива без никакво въздействие върху пазара.

На 10 ноември 2023 г. CME за първи път надмина Binance по отношение на отворения интерес към биткойн фючърси и зае първо място сред всички платформи за търговия по този показател.

На 1 декември откритият интерес към търговията с биткойн фючърси на CME беше 4,17 милиарда долара, което беше рекорд, а също и най-високият сред всички платформи за търговия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: