Хамас иска още четири дни примирие

Хамас иска още четири дни примирие Снимка: i24news.tv

На шестия ден от временното прекратяване на огъня по модела 4 + 2, Израел получи списък с още 10 заложници, които трябва да бъдат освободени днес

За удължаване на примирието в Катар от вчера интензивно преговарят директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс, директорът на Мосад Дейвид Барнеа и министър-председателят на Катар Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани, като посредник с лидерите на Хамас в Доха. Междувременно, администрацията на Джо Байдън уточни, че не настоява за постоянно прекратяване на огъня. 

Според Washington Post, преговорите напредват, като водещият модел и за Израел, и за Хамас, е „повече за повече”. Въпреки че нищо не е близо до финализиране, съществува взаимна готовност за всеобхватна сделка, включваща освобождаването на всички израелски пленници, в т.ч. всички войници, в замяна на продължително прекратяване на огъня, освобождаване на още палестински затворници и увеличаване на хуманитарната помощ за Газа.

Според източниците на Washington Post, Хамас е демонстрирал желание да преговаря, но конкретни подробности за обмена, като дневни квоти за размяна на заложници и затворници все още не са договорени.

Опасения предизвиква съдбата на заложници, държани от други терористични групи като Палестински ислямски джихад и отделни бойни фракции. Смята се, че този контингент пленници е в по-голям риск, тъй като за разлика от Хамас, който държи своите заложници под земята, по-малките групировки не разполагат с подобни скривалища. 

Наивно би било да се смята, че Хамас не поддържа връзки с групировките със сходна идеология, но засега техни представители остават извън преговорорите, както и съдбата на заложниците им.

Колкото до освободените, няколко са настанени в болници, други се сблъскват с жестоката истина, че близките им са избити, но така или иначе, всички дават оскъдни данни за прекараните в плен повече от 50 дни, тъй като са предупредени да не усложняват положението на останалите. Някои свидетелства развенчават твърденията за „хуманното” отношение на Хамас към отвлечените заложници. Говори се например за затваряне в клетки, крайно оскъдна храна и вода и отсъствие на животоспасяващи лекарства, но поне на този етап повече информация не се съобщава. 

Освободените палестински затворници са приветствани шумно в общностите си за победата. В същото време, вчера улиците в Тел Авив отново бяха заляти от демонстранти, настояващи за освобождаването на всички израелски заложници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: