Британското правителство е безсилно: мигрантите заляха страната

Британското правителство е безсилно: мигрантите заляха страната Снимка: wikipedia.org

Bloomberg: във Великобритания пристигнаха близо до рекордния брой мигранти

През последната една година във Великобритания са пристигнали огромен брой дългосрочни мигранти, съобщава Bloomberg.

Това се превръща в проблем за министър-председателя на Обединеното кралство Риши Судак, който обещава да намали броя на пристигащите в страната преди общите избори през 2024 г. Британците смятат, че е по-надеждно да привлекат на работа тези, които са били обучени в страната.

По предварителни данни на Службата за национална статистика през последната година във Великобритания са пристигнали с 672 хиляди души повече, отколкото са я напуснали. За периода юни 2022 г. - юни 2023 г., 90 хиляди мигранти са пристигнали във Великобритания в търсене на дългосрочно убежище, при това 40 386 души са доплували до острова на "малки лодки", т.е. по неофициални маршрути, 90 процента са поискали убежище или са били регистрирани на издръжка.

В същото време статистическото ведомство вече преразгледа данните от декември 2022 г. в посока повишаване: за цялата 2022 г. превишението на броя на пристигналите над заминалите мигранти е рекорден брой - 745 хиляди души (през 2018 г. тази цифра е била 179 хиляди).

Сега Сунак е изправен пред възможна стагнация в икономиката, с голяма инфлация и недостиг на работна ръка. Повечето мигранти обаче нямат необходимите умения, нужни на Великобритания. От общия брой имигранти (1,18 милиона души), повече от 80 процента не са от ЕС: голяма част от тях идват на работа (кралството кани главно специалисти в здравеопазването), за да учат и по хуманитарни маршрути. Пристигат предимно индийци, нигерийци, китайци, пакистанци и украинци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: