Фондациите на Сорос изненадващо спират парите за проекти в Европейския съюз

Фондациите на Сорос изненадващо спират парите за проекти в Европейския съюз Снимка: https://pixabay.com/

От Отворено общество заявиха, че страните от Европейския съюз и сами се справят добре с финансирането на обществено значими проекти

Мрежата на Фондациите на Отворено общество (OSF) на Джордж Сорос прекратява дейността си в ЕС. Бюджетът на донорите за европейски проекти ще бъде сведен до минимум, тъй като според организацията Брюксел и страните-членки сами харчат много пари за решаване на социални проблеми, подкрепа на демокрацията и граждански групи.

Според унгарската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, миналия петък бордът на OSF е изпратил съответното писмо до всички настоящи бенефициенти.

Според представител на унгарската ЛГБТ асоциация причините за това решение са малко разбираеми.

"Според мен аргументите са донякъде противоречиви", казва Петер Ханзли, "Европейският съюз обича да прави различни изявления, но реализацията не е толкова проста."

Сорос се позовава на действията на властите, но унгарското правителство прави малко за ЛГБТ общността, напротив „То всъщност е враждебно към нас. Що се отнася до демокрацията, не само в Унгария, но и в други страни-членки на ЕС, тя не е в най-добра форма.“

Парите на бизнес магната и филантропа, който премести структурите си от Будапеща в Берлин през 2018 г. поради натиска на премиера Виктор Орбан, оттук нататък ще се харчат предимно в други части на света.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: