Масиран обиск в обекти на Ислямския център в Хамбург

Масиран обиск в обекти на Ислямския център в Хамбург Снимка: ahram.org.eg

От днес сутринта са били претърсени 54 адреса в седем федерални провинции

Мотивът на германската полиция е, че центърът подкрепя Хизбула. Позовавайки се на изявление на германското министерство на вътрешните работи, DW съобщава, че Ислямският център в Хамбург (IZH) е заподозрян в „действие срещу конституционния ред и подкрепа на терористичната организация Хизбула“. Пояснява се, че претърсванията са извършени в търсене на доказателства за връзки между IZH и Хизбула. За момента няма арестувани. 

Министърът на вътрешните работи Нанси Фесер каза, че IZH отдавна е под наблюдението на силите за сигурност и се смята за ислямистка организация. „Във време, когато много евреи се чувстват застрашени, е важно да кажем, че не толерираме ислямистка пропаганда или антисемитска и антиизраелска агитация“, каза Фесер.

Общинският съветник в Хамбург Анди Гроте нарече акцията "силен удар" срещу IZH. Политикът от социалдемократическата партия посочи, че разузнавателните служби в Хамбург отдавна предупреждават за „екстремистките тенденции“, развивани от IZH, а федералното вътрешно министерство настоява силно за забраната на центъра.

„Колкото по-скоро IZH изчезне от Хамбург, толкова по-добре“, казна Гроте, изразявайки надеждата си центърът скоро да бъде закрит

Ислямският център в Хамбург е основан през 1953 г. от имигранти от Иран. Както DW отбелязва, IZH не е прекъсвал връзките си с ислямската република и има голямо влияние в някои джамии и сред мюсюлманската общност в Германия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: