Заложничка на Хамас роди бебето си в плен

Заложничка на Хамас роди бебето си в плен Снимка: i24news.tv

Така отвлечените от групировката деца и бебета вече са 32

За пленената бременна жена и раждането на детето ѝ в „невъобразими условия” съобщи i24news.tv, позовавайки се на писмо на Сара Нетаняху до първата дама на САЩ Джил Байдън. 

Вчера израелските отбранителни сили (IDF) започнаха "прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определена зона в болница Ал Шифа". От групировката нарекоха нападението срещу най-голямото лечебно заведение в Газа „военно престъпление”, твърдейки, че там се укриват стотици цивилни, плюс пациенти и персонал.

Старш офицер от IDF обаче заяви пред i24news.tv, че болничният персонал и пациентите са изолирани в болничните отделения и израелските войници не са се сблъсквали с тях. В публикуваните първи кадри от операцията се вижда как израелски войници доставят в Ал Шифа медицинска помощ, в т.ч. кувьози, медикаменти и бебешки храни. 

В лечебното заведение не са открити заложници, но  IDF ще продължи да търси доказателства за местонахождението им. Вчера са били елиминирани четирима бойци на Хамас, докато днешно видео показва открити в Ал Шифа оръжия и военно оборудване на групировката. IDF продължава да търси терористична инфраструктура и взривни устройства в здравното заведение.

Говорителят на IDF подчерта: "Имаме войници, обучени специално за тази ситуация и сме във война само с Хамас. Продължаваме да правим всичко по силите си, за да намалим риска за цивилните". Той припомвни, че в друга болница в Газа IDF са влезли едва след като е станало ясно какво точно има в подземието ѝ - така, както се провежда и операцията в Ал Шифа.

Пред армейското радио израелски служител по сигурността каза: „Влизането в Ал Шифа е по-скоро предизвикателство за медиите, за да видят какво се случва наистина в болницата”.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за "удължени хуманитарни паузи" в Газа и освобождаване на всички заложници. Джо Байдън коментира, че е „малко по обнадежден” за съдбата им, изтъквайки "страхотното сътрудничество" от страна на Катар. Запознат с преговорите дипломат каза пред The ​​Washington Post, че Хамас принципно са съгласни да освободят най-малко 50 заложнички, като в отговор групировката настоява за спиране на военните действия от страна на Израел за три до пет дни, увеличаване на хуманитарната помощ за Газа и освобождаване на редица жени и деца от израелски затвори.

Схемата обаче може да не доведе до резултат, тъй като е договорена само "в общи линии" и дипломатите може да се върнат на масата за преговори, отбелязва събеседникът на изданието.

Междувременно, при проверка на контролно-пропускателен пункт полицията в Йерусалим предотврати терористична атака. Източници от сигурността казват пред  i24NEWS, че "терористите са били много добре оборудвани”. В паркирана вблизост кола са открити 2 пушки M-16, 2 пистолета, стотици патрони, десет напълно заредени пълнителя, 2 брадви и екипировка, подобна на униформи на IDF.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: