При какви условия Грузия ще получи статут на кандидат за членство в ЕС

При какви условия Грузия ще получи статут на кандидат за членство в ЕС

Експерт: ЕС ще поиска от Грузия да въведе санкции срещу Русия заради статута си на кандидат

Европейският съюз (ЕС) може да поиска от Грузия да въведе санкции срещу Русия, след като страната получи статут на кандидат за членство в организацията, заяви пред агенция РИА Новости първият заместник-декан на Факултета по световна икономика и световна политика на Висшето училище по икономика Игор Ковалев.

"Задачата на западните страни и на Европейския съюз като съюз на тези западни страни е да направят колкото се може повече лоши неща за Русия", заяви Ковалев.

По-рано Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС да предостави на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС, ако от грузинската страна бъдат предприети определени мерки. Сред условията е "повишаване на съгласуваността на действията на Грузия с общата външна политика и политика на сигурност" на Съюза.

Според експерта грузинските власти не трябва да се присъединяват към санкциите само заради митичната възможност да станат член на Европейския съюз. "От гледна точка на здравия разум, разбира се, не би трябвало грузинските власти да се присъединяват към санкционния натиск срещу Русия заради някакво си митично обещание да станат член на ЕС в някакво необозримо бъдеще", отбелязва той.

Решението за предоставяне на Грузия на статут на кандидат трябва да бъде взето на срещата на върха на ЕС през декември. По-рано на Украйна и Молдова беше предоставен статут на кандидати, но това е само началото на дълъг процес на присъединяване към ЕС и Брюксел не се задължава с нищо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: