Повечето руснаци искат мир с Украйна, но без Русия да връща окупираните територии

Повечето руснаци искат мир с Украйна, но без Русия да връща окупираните територии Снимка: lucid.substack.com

За безусловно и пълно изтегляне на руската армия от украинска земя са едва 34% от руските граждани

Такива са резултатите от проучване на аналитичния център „Левада”, проведено сред 1607 души от цяла Русия в периода межу 16 и 25 октомври. Очевидно, подкрепата за „специалната военна операция” на Владимир Путин не губи поддръжници, въпреки стотиците хиляди жертви и тежките икономически последици за руското население, коментира Euronews.

Същевременно изданието припомня, че проучването на общественото мнение в Русия е сложно, тъй като явната подкрепа за политиката на Кремъл волю-неволю се е превърнала във втора природа за повечето руснаци, станали свидетели на яростното потискане на антивоенните настроения и суровите мерки срещу инакомислещите. 

И независимите, и официалните руски медии всеки ден публикуват редица случаи на осъдени за разпространяване на "фалшиви" новини за руската армия, за антивоенни протести - реални или в социалните мрежи, за отклоняване от военна служба и дори за държавна измяна – мярка, налагана често на учени, чиито разработки не са дали очакваните от Кремъл резултати, било в сферата на въоръжението, самолетостроенето, приложните или теоретичните науки и пр. 

Същевременно, от началото на "специалната военна операция" от хоризонта „изчезнаха” крупни стопански ръководители, включително шестима, свързани с нефто-газовия бизнес, които загубиха живота си при неясни обстоятелства.

Според проучването на „Левада”, основен аргумент за задържане на окупираните територии е митът, че рускоезичното население в Украйна се нуждае от защита. 

Същото се посочва и като причина за началото на войната. Мантрата „Ако ние не бяхме нападнали, Киев или Западът щяха да ни нападнат” вече доминира като масово убеждение, в резултат на което 76% от анкетираните одобряват инвазията в Украйна. 

Ако хипотетично биха могли да се върнат назад във времето, 41% казват, че биха отменили решението за военни действия, но 43% биха го подкрепили. Същевременно привържениците на евентуални мирни преговори са нараснали от 51% през септември на 56% през октомври, почти 70% от които са млади хора на възраст от 18 до 24 години. 

Подкрепата за мирни преговори обаче остава ниска сред московчани, като само 38% от тях биха приели такова решение. 

Преобладава убеждението, че войната ще продължи – според 21% още една година, а според 23% - шест месеца. За останалите над 50% краят на войната не се вижда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: