Израелски стартъп ще строи в САЩ интелигентен път за безжично зареждане на електромобили

Израелски стартъп ще строи в САЩ интелигентен път за безжично зареждане на електромобили Снимка: electrive.com

Технологичната компания ElectReon навлиза на американския пазар, където за първи път ще внедри своята инфраструктура за безжично захранване на електрически превозни средства по време на движение.

От компанията съобщиха, че офертата им е спечелила проекта за изграждане на електрическа пътна система (ERS) в автомобилната столица на САЩ, Детройт, наричан често Motor City. Проектът е част от програмата Inductive Vehicle Charging Pilot, стартирана в Мичиган миналия септември, припомня timesofisrael.com. 

„Тъй като се стремим да управляваме бъдещето на мобилността и електрификацията на транспорта чрез увеличаване на производството на електрически превозни средства и намаляване на потребителските разходи, безжичната система за зареждане по време на път е следващото парче от пъзела ни за устойчивост“, каза по повод проекта губернаторката на Мичиган Гретчен Уитмър.

Пилотната схема ще се изпълнява в партньорство с Министерството на транспорта на Мичиган, което осигурява $ 1,9 милиона, Службата за мобилност и електрификация на Мичиган и Корпорацията за икономическо развитие на Мичиган. Ford Motor Company и енергийните компании Next Energy, DTE Energy и Jacobs Engineering Group също подкрепят начинанието.

Основана през 2013 г., компанията ElectReon разработва система за зареждане на електрически превозни средства (EVs), докато са в движение. Най-общо казано, принципът залага на положени под асфалта медни намотки, които прехвърлят енергията, получена от електрическата мрежа, към пътя и я насочват към преминаващите превозни средства. Те от своя страна трябва да разполагат с приемащи устройства, монтирани на шасито, които предават енергията директно към двигателя и акумулатора. Това разширява обхвата на движение на електромобилите и решава въпроса с краткия живот на батериите. 

В Детройт ElectReon ще ръководи проектирането, оценката, тестването и внедряването на електрифицирания път, който трябва да влезе в експлоатация през 2023 г. Първият етап включва електрифицирана пътна лента от една миля и ще осигурява както динамично, така и стационарно безжично зареждане.

„Нашата технология има потенциал да поддържа електрически автопаркове от всякакъв тип - от автобуси за обществния транспорт и камиони на дълги разстояния до микробуси за доставка и леки автомобили“, казват от ElectReon и приемат като привилегия задачата в Мичиган, която ще ускори прехода на Motor City към екологичен транспорт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: