Израел съобщи за 239 заложници, отвлечени от Хамас

Израел съобщи за 239 заложници, отвлечени от Хамас Снимка: nbcnews.com

Портретите им бяха изложени в парк в Атина, а пред сградата на ООН в Женева демонстрати поставиха дълга бяла маса с 239 празни места

В същото време по света продължават пропалестински демонстрации, съобщава Euronews. Прокурорът от Международния наказателен съд Карим Хан пътува до Египет, с надеждата да проникне в Ивицата Газа и призова за незабавното освобождаване на всички пленници и безопасното им връщане при техните семейства.

На митинга в Женева организатор на събитието заяви в речта си: „Днес сме пред ООН, която молим незабавно да информира публично и пред целия свят, че трябва незабавно да освободи нашите 239 заложници, те са заложници на целия свят, не само на Израел”. 

В парка в Атина пред портретите на отвлечените се събраха няколко десетки души, докато около 15 000 участваха в пропалестинска демонстрация, която се насочи към израелското посолство

След посещението на делегация на Хамас в Москва, от групировката заявиха, че обмислят освобождаването на руски заложници с двойно руско и израелско гражданство.

В неделя протести срещу действията на Израел в ивицата Газа се проведоха в няколко европейски града, включително Мадрид, Лисабон и Хага. Най-голям беше митингът в Истанбул, на който турският лидер Реджеп Ердоган говори пред един милион души. В отговор на нападките му срещу Израел, еврейската държава изтегли дипломатите си от Анкара.

На летището в дагестанската столица Махакчала тълпа обсади самолет, пристигнал от Тел Авив. Стигна се до сблъсъци, а местните власти днес коментираха, че вълненията са били „дирижирани отвън”. 

В събота стотици демонстрираха за "Свободна Палестина" в Цюрих, а антирасистки митинг в Берн завърши с повреди на обществени и частни сгради.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: