11,4% от гласуващите българи са склонни да продадат гласа си

11,4% от  гласуващите българи са склонни да продадат гласа си Снимка: стопкадър видео

Местни избори в България: кметът на София ще бъде определен на втори тур

Васил Терзиев от либералния алианс води на изборите за кмет на столицата, но не събира необходимия брой гласове. Ще има втори тур.

Тази неделя в България се проведоха общински избори.

Терзиев води в надпреварата за кметския пост на столицата София. Това е кандидат от коалиция "Продължаваме промяната" и "Демократична България".  

Съперничката му Ваня Григорова от социалистите е втора, а кандидатът на консервативната партия ГЕРБ Антон Хекимян е трети. Тъй като нито един от тях не е преминал прага от 50%, победителят ще бъде определен на втори тур. Той ще се проведе на 5 ноември.

Настоящата кампания бе белязана от противоречивото решение за премахване на машинното преброяване на гласовете. Централната избирателна комисия го прие ден преди гласуването, позовавайки се на доклад на агенцията за държавна сигурност, според който заместник-ръководителят на Министерството на електронното управление е копирал цифров ключов код, предназначен да предпазва устройствата за преброяване на гласовете от неоторизиран достъп.

Изборите в България често протичат с голям брой нередности. Анализаторите прогнозираха, че сегашните няма да са изключение.

 Според предизборно проучване на Gallup International 11,4% от българския електорат са склонни да продадат гласа си.

Euronews

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: