Израелците се въоръжават и се учат да стрелят

Израелците се въоръжават и се учат да стрелят Снимка: Euronews

След началото на новата война 10 000 израелци поискаха разрешителни да носят оръжие

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир облекчи правилата за получаване на необходимия документ и след сигнали, че пистолетите в оръжейните магазини привършват, обеща да предостави 10 000 безплатни оръжия на израелските заселници на Западния бряг на р. Йордан. 

Общините организират курсове по самоотбрана, сформират се граждански групи за сигурност, съобщава Euronews. Тренировъчните полигони за стрелба са пълни с клиенти, някои от тях хващат оръжие за първи път.

Най-големият център за обучение по самоотбрана в Израел в района на Йерусалим, шест дни в седмицата обучава цивилни от цял ​​Израел и еврейските селища на Западния бряг. 

„Купих си пистолет преди две седмици, след това, което се случи на юг. И аз, като много други, осъзнахме, че може би ще дойде време, когато няма да има кой да помогне. Нито полиция, нито армия. Хората започват да разбират, че те ще трябва да се защитават“, казва инструктор по самоотбрана в центъра.

Тук е и майка на три деца, жителка на Западния бряг, дошла да се научи да стреля: „За първи път съм тук. Отдавна исках да дойда, защото живеем в гориста местност и сме заобиколени от арабски села. Съпругът ми е в армията, а аз останах сама с децата. Ще бъдем въоръжени и ако нещо се случи, поне ще можем да помогнем на себе си и на децата си“, казва решителната жена.

Според наскоро публикувани данни от Министерството на националната сигурност в селищата на Западния бряг е концентрирано значително по-голямо количество лични оръжия, отколкото в другите части на Израел. Сега решението за лично въоръжаване е обхванало цялата страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: