Британската армия - на крак, за да брани от ЕС икономически интереси

Британската армия - на крак, за да брани от ЕС икономически интереси Снимка: pixabay.com

Великобритания ще използва армията срещу риболовни кораби на ЕС в британски териториални води.

Армията може да бъде използвана от британското правителство при безредици причинени от недостиг на храни и срещу кораби на ЕС, които извършват риболов в британски териториални води.

Това стана ясно от изтекъл през уикенда в медиите документ, който разкрива плановете на правителството на Борис Джонсън, за справяне с най-лошия възможен сценарий за Великобритания тази зима.

Този сценарий включва приключване на преходния период в отношенията с Европейския съюз без сключване на споразумение до 31-ви декември 2020-та и втора вълна на COVID-19.

Ако Великобритания и ЕС не достигнат до договорка, усложнената бюрокрация и по-стриктния митнически контрол между двете страни, могат да бъдат допълнително затруднени от втора, по-силна и опасна вълна на коронавируса.

От кризисния план са взети под внимание и възможни природни бедствия като наводнения, които биха довели до проблеми с електрозахранването и хиляди камиони, пренасящи стоки, могат да останат блокирани на транзитния пункт между Великобритания и Франция.

Епидемия от болести е възможно да се разрази, ако медикаменти и медицински консумативи не са пропускани през митницата. Армията е готова да съдейства на властите при безредици, породени от недостиг на храни.

Най-големите притеснения на правителството са свързани с възможността да има тежък сезонен грип в комбинация със силна втора вълна на COVID-19 през тази зима. Това крие сериозна опасност да срине здравната система на страната.

В документа, изтекъл преди дни, също се споменава, че Кралският военноморски флот може да бъде използван, за да се предотвратят нежелани сблъсъци между риболовни кораби на Обединеното кралство и Европейския съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: